FlixFlox a Feva, proč jsou si podobné?

Znáte Feva star seat? Takovou tu žlutou pěnovou dětskou sedačku na kolo? Asi ano, když čtete tento blog. Je z Jihoafrické republiky a její počátek je z roku 2016. Tudíž mnohem dříve něž FlixFlox. A proto by se mohlo zdát, že má sedačka jen kopíruje už hotový a zavedený výrobek. Snad ano, já jsem přesvědčený že ne. Posouzení nechám na Vás.
    Píše se rok 2021, jaro, covidová pandemie v plném proudu a já chci jezdit na kole se svým synkem. Na přední sedačce. Ale kde ji vzít, když krámy zejí prázdnotou, kontejnerová doprava světa je zaseklá a bazarový trh vybraný. Tak aspoň občas půjčit od kamarádů....
    A tak se ke mě dostala Feva. Bohužel jsem byl ale překvapen nedostatky, prostě jsem nebyl vůbec spokojený. Ale protože je pěna je můj oblíbený materiál pro konstrukci, rozhodl jsem si udělat si pěnovku po svém, tedy žádné kopírování, pěkně vlastní vývoj. Vlastní geometrie s prckem posazeným vhodněji, bezpečné připoutání dítěte, spolehlivá a jednoduchá montáž, stabilita a pevnost, univerzálnost a jednoduchost. to byli úkoly které jsem si vytýčil.
   Trvalo to asi 7 měsíců prototypování a testování, než jsem byl opravdu spokojený. Výsledek nakonec předčil mé očekávání. Už během léta se lidé ptali a množili se žádosti o sedačky. Co s tím? Jen amatéřina pro pár kámošů, Vlastní byznys? Certifikovat? Udělám to pořádně a pak se uvidí. Takže certifikace, pořádný web, trochu toho marketingu. Je už léto 2022 a nestíhám vyrábět. Díky za Váš zájem :-).
   Ale zpět k Fevě. Stále zůstal malý otazník v mé hlavě. Je mé přesvědčení o NEplagiátorství oprávněné? Kdo to může rozhodnout? Jen právníci se zkušeností s průmyslovým právem. Vypracovaná profesionální právní rešerše mě uklidnila a rozradostnila. Má sedačky vyhověla i z tohoto hlediska.

Zpět do obchodu