Jak vyzrát na zimu

    Zima, chladno, vítr, "kosa", "marast", "psota"... jména pro podmínky které nejsou spojené jen se zimním obdobím. Vlastně kdykoli v roce musíte nebo chcete jet na kole s mrňouskem.  Přední sedačky obecně mají spoustu výhod, ale jednou z nevýhod je i přímé vystavení prcka nepřízni počasí. Je to tak, schytává to napřímo a pokud ho řádně neopatříte, cesta může rychle skončit..... 
    Ale jak mu zajistit co největší komfort?

IMG_20220112_155825_1


Začal bych tím nejjednodušším, oblečením. Malý/á se víceméně nehýbe a tak ho oblečte minimálně o 1 vrstvu více než sebe. Obzvlášť se zaměřte na rukavice a boty se silnějšími ponožkami. Vřele doporučuji softshellové kombinézy kombinované s merino spodní vrstvou. Rukavice se nebojte "přehnat", "palčákama" nic nezkazíte. Hlavu je fajn chránit kromě cyklo přilby i slabší čepicí s neprofuk membránou, nebo přilbou lyžařskou.
   Taky slzíte při studeném protivětru?  Dětské oči jsou ještě mnohem citlivější, brýle jsou v chladu téměř nutností. Při horších podmínkách šáhněte klidně po lyžařských. Při velmi nízkých teplotách je dobré dětské tváře ošetřit ochranným krémem.
   Cipísek už je hezky oblečený, ale i tak jsme s přípravami ještě neskončili, Naplánování trasy je taky důležité. Cestu do jeslí nebo školky asi nezměníte, ale odpolední výlet vhodně naplánovat určitě půjde. Oproti letním vyjížďkám je dobré výlety zkrátit a využívat častěji přestávky k proběhnutí (zahřátí nožiček) a prohřátí zevnitř teplým nápojem.
   Sedátko samo o sobě je z pěny s velmi dobrými izolačními vlastnostmi a tak se bát zimy "zespodu" nemusíte. Citlivou částí jsou ale řídítka. Ručičky jsou úplně to první co začne citelně zábst, obzvláště na holých řídítkách. Maximální pohodu dokážete zajistit dětskými rukávníky spolu s "izolovaným" úchopem. Pokud se vám nechce do rozebírání všeho příslušenství na řídítkách, lze použít omotávku (používá se na "berany" silničního kola). Pro zručnější cyklorodiče doporučuji navléknout vhodné grippy, které se dokáží přizpůsobit i rozšířením řídítek, které je v místě úchopu obvyklé.

A92Z9639 


  Krásný výlet přeji :-).


 

Zpět do obchodu